Napi Szégyen

Nap mint nap hány olyan hírbe lehet belefutni, amelynek végén keserű tanulságként borul ki az olvasóból, hogy "Tiszta szégyen..." Nem kisebb feladatra vállalkozunk, mint ezen információk összegyűjtése, rendszerezése és ezáltal megalkotni a Szégyen Lexikonját.

Elérhetőség

 

Ha bármi szégyenbe belefuttok, ami nyilvánosságot érdemelne, csak dobjatok egy e-mailt a napiszegyen1@gmail.com-ra

Friss topikok

  • Adani: Angliában rá is repültek páran, akik élelmesek voltak a régi törvényekre. Egyetemi vizsgán az eg... (2018.05.25. 13:47) Leghülyébb angol törvények
  • Törólt felhasználó: Milyen jogon adták oda a zsidóknak ezt a területet? Ki jogosította fel őket? Nem véletlen, hogy n... (2017.12.31. 22:41) Izrael és a palesztinok
  • Pinabubus35: Az üldözöttek gyakran olyan átlagemberek voltak, akiket vagyonuk megszerzése érdekében kínoztak és... (2015.02.25. 00:34) Az Inkvizíció kínzásai
  • mrZ (törölt): Volt román kollégám, mesélte volt szép háza, autószerelő műhelye alkalmazottakkal, lovaskocsi két ... (2014.09.11. 22:02) Diktátorok: Ceausescu, a Kárpátok Géniusza
  • mrZ (törölt): Én speciel szívesebben lennék szegény önálló farmer, mint esetleg szegény farmi alkalmazott. Évek ... (2014.09.02. 21:22) A zimbabwei hiperinfláció

Címkék

911 (1) afrika (1) Afrika (3) agyar (1) ágyú (1) Aids (1) akna (1) Albánia (1) alkohol (1) állat (1) állatkert (1) Anglia (1) Animizmus (1) Babona (1) banda (1) Bokassa (1) BOPE (1) Bordély (1) Borneo (1) Botrány (2) Brazília (1) brit (2) Bűnözés (1) Ceausescu (1) Churchill (1) Contergan (1) Császár (1) DDT (1) Démon (2) diktátor (2) Drakula (1) drog (3) elefánt (1) ENSZ (1) érdekes (1) Eretnek (1) étel (1) Etiópia (1) Európa (2) fagyi (1) Fekete (2) folyó (1) Foszfor (1) Foszfornekrózis (1) Franciaország (1) Gangesz (1) géniusz (1) Grünenthal (1) gyarmat (1) gyerekhadsereg (1) Gyilkosság (2) Gyógyszer (1) Gyufa (1) háború (4) hadjárat (2) hajó (1) Halál (1) Hasfelmetsző (1) HIV (1) hívő (1) huszár (1) I. világháború (1) India (1) Inkvizíció (1) Irak (1) Izrael (1) Jack (1) János pap (1) Járvány (1) Jézus (1) jog (1) Joseph Kony (1) Józsi (1) kábítószer (1) Kannibál (1) karácsony (1) kartell (2) Katasztrófa (1) katona (2) Kenya (1) kerek (1) Kína (2) Kínzás (1) kommunizmus (1) konfliktus (1) Közel-Kelet (1) Közép-Afrika (1) középkor (1) Középkor (1) krokodil (1) kutya (1) Legenda (1) LRA (1) maffia (1) Majom (1) menekültek (1) Mentálhigiéné (1) Mexikó (2) Mingi (1) Műanyag (1) népírtás (1) nyomor (1) öböl (1) Óceán (1) olaj (2) Orángután (1) orosz (2) orvvadász (1) Osprey (1) osztrák (1) palesztin (1) pálinka (1) Pápua Új-Guinea (1) Pestis (1) Polgárháború (1) Pony (1) próféta (1) Prostitúció (1) rendőr (1) Románia (1) Rovarirtó (1) Ruanda (1) segélyhívás (1) Sierra Leone (1) Somme (1) Stephen (1) strucc (1) Szaddam (1) Szekta (1) személyi kultusz (1) Szemét (1) szenny (2) Szennyezés (2) Szentföld (1) szesz (1) szovjet (1) tank (1) Tari (1) Temesvár (1) Thadilomid (1) tilalom (1) top 10 (1) török (1) törvény (1) Törzs (1) Uganda (1) USA (3) Vallatás (1) vb (1) veréb (1) vezető (1) világháború (1) zsidó (1) Címkefelhő

A ruandai népírtás

2014.07.08. 13:49 Gregoory

1994. április 6-án kezdődött az a konfliktus, mely során 800 000 ember vesztette életét, (egy olyan országban, amely területileg Magyarország negyede, és nyolcmillió lakossal rendelkezett) miközben a világ csak bambán nézett, hogy mi is történik.

A hutuk és a tuszik közös múlttal rendelkeznek, ugyanis teljesen egy néphez tartoznak. A kezdetekben a sok marhával rendelkező egyéneket tuszinak, míg mindenki mást hutunak neveztek. A társadalmi helyzet rugalmas volt, vagyis simán lehetett egy hutuból tuszi, akár a kemény munka, akár egy szerencsés házasság útján.

Aztán jöttek a jó németek 1894-ben, és mint gyarmatosítók léptek fel a békés afrikai országban. A két társadalmi réteg a szemükben etnikainak felelt meg, mert szerintük a tuszik egy lehelletnyivel magasabbak és világosabb bőrűek voltak, ergo sokkal inkább hasonlítottak az európaiakra, ezért igyekeztek őket megtenni a vezető pozíciókba.

Az I. világháborút követően Németország helyett Belgium lett a térség ura, akik 1933-ban végleg megszilárdították a hutu-tuszi réteget azzal, hogy bevezették a személyi igazolványt, ahol fel volt tüntetve az illető etnikuma is. Bár a tuszik csak a népesség 10%-át jelentették, mégis őket tették meg minden vezető pozícióba, folytatva a németek által megkezdett utat. Mondanom sem kell, ez eléggé feldühítette a hutukat. 

Az ország függetlenné válásának időszakában a belgák hirtelen felcserélték a két társadalmi réteget, így az addig elnyomottakból lett a vezető réteg. Ez meg érthető módon a tusziknak nem tetszett. Ez a feszültséggel teli időszak egészen 1973-tól 1994-ig tartott.

1994. április 6-án Juvénal Habyarimana elnök gépét nemes egyszerűséggel szétrobbantották egy föld-levegő rakétával, mialatt hazafelé tartott egy tanzániai értekezletről. Mindez azért történhetett, mert aláírt egy olyan törvényt, amely immár lehetővé tette hogy a tuszik is vállalhassanak vezető pozíciókat az országban. A hutu szélsőségesek ezt nem díjazták (Az sosem derült ki, hogy ki volt a felelős a gép szétlövéséért). 24 órán belül a szélsőségesek átvették a hatalmat, és gyorsan ki is kiáltották a tuszikat fő bűnösnek, mintegy casus bellit adva a legyilkolásukra.

A mészárlás Ruanda fővárosában kezdődött, Kigaliban. Az Interahamwe tagjai ("Akik egyként csapnak le" , egy szélsőséges hutu ifjúsági mozgalom) barikádokat emeltek az utcákon, és csak úgy engedték át az embereket, ha azok megmutatták a személyi igazolványukat. Akinek az szerepelt benne, hogy tuszi, az eléggé szarul járt, mert ott helyben agyonverték,levágták a fejét,megkéselték, vagy mindezt egyszerre. Annyira bejött a hutuknak az útlezárásos koncepció, hogy pár nap alatt egész Ruandában elterjedt.

Április 7-én a szélsőségesek a parlamentben is elkezdték a tisztogatást. Mondanom sem kell, hogy minden tuszi politikust megöltek, de a mérsékelt hutukat is legyilkolták, beleértve a miniszterelnököt, akit 10 belga ENSZ katona védett, kevés sikerrel. Belgiumot ez olyan mélyen érintette, hogy el is kezdték kivonni a csapatokat az országból. 

Az elkövetkezendő napok, hetek során egyre csak romlott a helyzet, mivel az állam, jó gazdaként tudta az összes tuszi lakcímét. Senkinek nem kegyelmeztek. Mivel a lőszert drágállották, általában a machetéket vették igénybe, vagy bunkókat. Azonban akadtak közöttük úriemberek is, mivel néha felajánlották, hogyha az áldozat kifizeti a lőszert, akkor nem kell elviselnie az agyonverés fáradalmait.

Természetesen annyira nem vetették meg a tuszikat, hogy pár ezer nőt ne erőszakoljanak vagy éppen ne tartsanak meg szexrabszolgának. A kínzásukkal is előszeretettel éltek, csak úgy, mint a jó Drakula.

Sokan azt hitték, hogyha templomokba, kórházakba, iskolákba menekülnek, akkor ott megúszhatják az utcán kialakult poklot. Nagyobbat nem is tévedhettek volna. Az egyik legszörnyűbb mészárlásra április 15-16-án  a nyarabuyei római katolikus templomban került sor, amely mintegy 60 mérföldre fekszik a fővárostól. Itt a hutu polgármester bíztatta arra a helyi tuszikat, hogy keressenek menedéket az említett épületben, majd szépen elárulta őket a szélsőségeseknek. Először gránátokkal és lőfegyverekkel láttak neki a "munkának", de rájöttek hogy ez drága dolog, így átváltottak a kézi módszerre. Erre meg azt találták ki, hogy fárasztó, ezért képesek voltak váltásokat szervezni. Két teljes napig tartott, amíg megölték a bent rekedt pár ezer embert. És ez csak egy példa volt a sok közül.

A népírtás létrejöttéhez a médiának elég súlyosan köze volt. 1990-től kezdve olyan masszív gyűlöletkampányt indított a kissebségben lévő tuszik ellen, ami szinte példa nélküli. Például decemberben kiadták a hutu tízparancsolatot, ami kijelentette, hogy akinek bármilyen köze van a tuszikhoz, az áruló. A hadseregnek is teljesen hutunak kell lennie. A nemzeti rádiók a népírtás ideje alatt is tovább hergelték a kedélyeket, immár nyíltan kimondva hogy a csótányokat (vagyis a tuszikat) el kell taposni.

A nemzetközi közösség se szerepelt túl rózsásan. A II. világháború és a Holokauszt tapasztalataiból kiindulva az ENSZ elfogadott egy olyan paktumot, amely kimondja, ha bármilyen népírtást tapasztalnak a világon, akkor azonnal be kell avatkozni és a nemzetközi jog szerint elítélni a tetteseket. Ennek ellenére Ruanda esetében megmaradtak inkább a távolról nézelődés szintjén, arra hivatkozva, hogy az már inkább polgárháború.

A Ruandai népírtás csak a Ruandai Hazafiak közbelépésére ért véget. Ez egy olyan fegyveres erő, amely tuszik alkotta képzett katonákból állt, akiket még évekkel korábban száműztek, és azóta Ugandában éltek. 1994. július közepére sikerült uralmuk alá vonni Ruandát, így vetve véget a népírtásnak, amelyet mindösszesen csak 300-400 ezren éltek túl a tuszik közül. A legalább 800 000 halott nem csak a tuszik legyilkolásából jött ki. Az egész 100 napot a "ha nem vagy velünk,akkor ellenünk" elv jellemezte a hutu szélsőségesek részéről, így akire rávetült akár csak a gyanú, hogy segítette a tuszikat, netalántán ő maga is az lenne, akkor elég gyorsan döntöttek a további sorsáról, nem jó irányba. Mindenesetre a tuszik több mint fele elpusztult a postban említett esemény alatt.

 

Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/napiszegyen?ref_type=bookmark

21 komment

Címkék: háború népírtás Afrika Ruanda

A bejegyzés trackback címe:

https://napiszegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr346483889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

műanyagpohár 2014.07.08. 16:20:36

Érdemes megnézni az erről készült dokumentumfilmet is. Csak ajánlani lehet.

A szaros ENSZ hozzáállása meg a következő volt:
a= néger szerencsétlen
b=ENSZ

a: Segítség,segítség, gyertek be mert itten halomra ölnek minket mert máshogy áll a szemem meg a hajam!!

b: Hmm...zsidók vannak köztetek?

a: Nem, nincsenek, itt olyan nem élt meg sose.

b: Ejj-ejj...hát bármi egyéb, ami jó az USA-nak meg a kék-fehér színű zászlós Közel-Kelet partján fekvő, legtoleránsabb országnak?

a: az sincs, de már nagyon fogyunk, gyertek gyorsan, ez népirtás!!

b: A faszt, ez polgárháború, oldjátok meg :)

mojoking77 2014.07.08. 16:41:32

@műanyagpohár: Muszaly volt belerakni zsidozast, a jo eletbe mar?
Nektek nem all fel a farkatok, ha nem zsidozhattok egy kettot naponta?
En is lattam az eredeti dokumentumfilmet is, es a belole keszult filmet is, es valahogy egyikben sem volt szo sem a zsidozasrol.
Inkabb az idiota belgakrol, akik az egeszet kirobbantottak, es miutan meghalt harom katonajuk a helyszinen, azonnal kivonultak, es rabirtak az ENSZ-t hogy ne kuldjon bekefenntarto csapatokat a helyszinre. Clinton meg epp azzal volt elfoglalva, hogy elmagyarazza a szomaliai rajtautesben meghalt kozel szaz katona csaladjanak, hogy,"... Oooo...ize..., nos elbasztuk, bocs."
Ezek utan mokasan vette volna ki magat, ha megint amerikai katonakat kuldenek egy ismeretlen kis afrikai orszag belviszalyanak a megoldasara (Elitelem az amerikai kormanyt ezert a tetteert, de latom az indokokat mogotte)..
Legkozelebb, idiota szalonnaciskodas helyett inkabb probalj meg foglalkozni a tortenelemmel, ha mindenkent be akarod bizonyitani mennyire penge gyerek is vagy....

Levente B. · combatant.blog.hu 2014.07.08. 17:29:44

Fontos kiemelni, hogy az USA nem sokkal korábban Szomáliában szenvedett el egy nagy vereséget és nem erőltette a beavatkozást, mivel Clinton nem akart ismét halott amerikai katonákat. A rossz hírek szerint Európa is ezért maradt ki.

Ј.László 2014.07.08. 17:35:51

@műanyagpohár: Ügyes vagy. Én csak annyit írtam volna, rohadt zsidók. De te irodalmian csempészted ezt bele.

mrZ (törölt) 2014.07.08. 19:28:54

Jaj de jó hogy megint egy cikk, amiben le lehetett írni hogy holokauszt.

na itt van még egy: holokauszt.

Holnap is jövök.

Addig pedig a cikkből: 800k tusziból megöltek 800k-t, életben maradt 3-400k.

Gregoory 2014.07.08. 20:08:38

@mrZ: Az áldozatok száma úgy érte el a 800 000 főt, hogy bárki aki gyanús volt, már gyakták is le. Az egész mentalitást a "ha nem vagy velünk,akkor ellenünk" tükrözte, mint ahogy a sajátjaik közül is kivégezték a mérsékeltebb politikusokat.

A holokausztot meg egy szóval említettem, ami csupán azért volt muszáj, mert mint írtam, az ENSZ elfogadott egy határozatot hogy még egyszer ne történhessen ilyen. Ennek ellenére basztak rá.

A további holokausztozást meg zsidózást légyszíves mellőzzétek, mert ez a bejegyzés nem arról szól! Ha lesz zsidós/Izraeles cikk akkor ott lehet nyomatni,de itt minek?!

Reméltem is hogy meglátogatod a blogot holnap is ;)

Ay 2014.07.08. 23:14:35

@Gregoory: Mikor lesz olyan poszt, mert úgy tűnik sajnos aktuális...

Ay 2014.07.08. 23:16:56

@mojoking77: Ha a történelmet leírnánk nem a győztesek oldaláról is hüppögnél...

mojoking77 2014.07.08. 23:58:42

@Ay: Te most megis mi a fenerol irsz itt?

Ay 2014.07.09. 11:35:30

@mojoking77: a te szavaiddal élve: Legkozelebb, idiota szalonnaciskodas helyett inkabb probalj meg foglalkozni a tortenelemmel, ha mindenkent be akarod bizonyitani mennyire penge gyerek is vagy....

Dr. Bélus___ 2014.07.09. 13:22:56

A cikk alapján az a sejtése támad az embernek, hogy ha 8 millás az ország, és 10% a tuszi, akkor az ~800e tuszi, amiből ha 800e-t megölnek, akkor nem 300-400e marad. Ha az ország MOST 8millió, régen 8.8 millió volt, akkor sem jön ki. Hogy is van ez?

mojoking77 2014.07.09. 14:45:13

@Ay: Meg mindig nem tiszta.
De gondolom megvan a titkos magyarazata, hogy mi koze van a zsidoknak a ruandai nepirtashoz, csak en probalom elferditeni a valodi tortenelmet, nem a gyoztesek oldalarol....
Ugye kettonk kozul, ebben a temaban, most nem en vagyok a hulye...

mojoking77 2014.07.09. 14:46:43

@Dr. Bélus___: en.wikipedia.org/wiki/Rwandan_Genocide
Parancsolj. Szolj, ha valahol elakadtal, szivesen segitek a forditasban

Gregoory 2014.07.09. 16:11:38

@Dr. Bélus___: A végéhez kicsit hozzátettem, szerintem így már érthető

Ay 2014.07.09. 21:13:39

@mojoking77: Az ilyen népirtásoknál van egy közös szál: ha nincs valami értékes nyersanyag az ország területén akkor leszarják a nagyhatalmak...
Ezért szarnak a palesztinokra ezért szarnak a tuszikra ezért szarnak Észak-Koreára stb...
Afganisztán földgáz, irak olaj, vietnám ópium, stb...
És ugye lássuk be jelenleg palesztin népirtás folyik...
és ha az egyik múltbéli népirtás apropóján egy jelenlegi népirtás ugrik be az ugye nem valami kaotikus zavaros logikai bukfenc....

mojoking77 2014.07.09. 21:23:51

@Ay: Boszniaban milyen nyersanyag van?
Az a helyzet, hogy ha valalki egy dologra AKAR asszocialni, akkor arra barmirol tud...
Azonkivul pl egesz pontosan milyen nepirtas is folyik most Palesztina teruleten? Biztos en emlekszek rosszul, es nem irtottak ki par hete harom tizeneves zsido gyereket, meg nem lottek ma izraeli atomreaktorra....
Azert vannak bajok butaantiszemitaorszagban, nem is keves...

Ay 2014.07.10. 18:02:49

@mojoking77: A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint szerint több mint százezer palesztinnak kell elhagynia otthonát a térségben hamarosan várható katonai akció előtt. Az övezet északi részén, Hán-Júnisztól keletre lévő Bét-Lahíja, Bét-Hanún, Abaszán-al-Kabera és Abaszán-al-Szagira lakóit érinti az üzenet.

Kell még erről dumálni, ha gondolod olvasgasd a gáza övezet utóbbi 10-15 évének halálozási statisztikáit, különös tekinettel ha civilekre katonákra szétbontva olvasgatod...

Délszlávoknál nem is avatkoztak be a bosnyákok kiirtásánál, csupán miután rájöttek, hogy el lehet lopni a vasutat 2 fillérért azonnal megjelentek...
És ugye a geopolitikai helyzetekről még nem is csacsogtunk, és az egyéb vetületeket meg sem tárgyaltuk...

mojoking77 2014.07.10. 20:58:49

@Ay: Vegul is alapvetoen ok a hibasak a miatt, hogy 40 eve megmondtak, hogy aki pofan ver, annak ketszer olyan erosen adjuk vissza. Egyaltalan minek mentek oda, nem?
Az a mokas, hogy nehany emberbe magyarorszagon olyan melyen egett bele az antiszemitizmus (az esetek 98%-ban teljesen ok es tapasztalat nelkul), hogy mar nem is kepesek maskent latni.
Azert kicsit szanom a fajtadat.
Sebaj, lass bele mindenbe a gonosz zsidokat, hisz ok tehetnek a vilag minden bajarol, es ne is probalj belegondolni, hogy a valosagban mennyire sznalmas is ez a hozzaallas...
Azert azt megkerdeznem, hogy a spanyol bekefenntartok loptak e el a vasutat, vagy az amerikai legiero?

Ay 2014.07.10. 21:18:10

@mojoking77: Lásd egyszerűbben a dolgokat az USA hadserege alapvetően egy gazdasági társaság szabályai mentén üzemel. Ha megéri a háború akkor háborúznak ha nem akkor polgárháború van belső ügy stb.
Abban a pillanatban, hogy Irakból nem lehetett elhozni a kőolajat mert folyamatosan felrobbantották a helyi fejek a vezetékeket, el is húztak, és szartak ők a demokráciára meg mindenre.

A zsidó nálam nem egy faj nem egy vallás hanem egy mentalitás, ha ennek mentén nézed a dolgokat akkor már nem is olyan elrugaszkodott a gondolatmenet. Az elnevezés meg tán onnan jön, hogy számottevő azok száma akik ehhez tartoznak...

Robby Stethner 2014.08.04. 09:51:35

@műanyagpohár: Ott pont öcsém!Hiába durrog a sok gyökér,sosem veszik észre,hogy ez a rideg valóság!
süti beállítások módosítása