Napi Szégyen

Nap mint nap hány olyan hírbe lehet belefutni, amelynek végén keserű tanulságként borul ki az olvasóból, hogy "Tiszta szégyen..." Nem kisebb feladatra vállalkozunk, mint ezen információk összegyűjtése, rendszerezése és ezáltal megalkotni a Szégyen Lexikonját.

Elérhetőség

 

Ha bármi szégyenbe belefuttok, ami nyilvánosságot érdemelne, csak dobjatok egy e-mailt a napiszegyen1@gmail.com-ra

Friss topikok

  • Adani: Angliában rá is repültek páran, akik élelmesek voltak a régi törvényekre. Egyetemi vizsgán az eg... (2018.05.25. 13:47) Leghülyébb angol törvények
  • Törólt felhasználó: Milyen jogon adták oda a zsidóknak ezt a területet? Ki jogosította fel őket? Nem véletlen, hogy n... (2017.12.31. 22:41) Izrael és a palesztinok
  • Pinabubus35: Az üldözöttek gyakran olyan átlagemberek voltak, akiket vagyonuk megszerzése érdekében kínoztak és... (2015.02.25. 00:34) Az Inkvizíció kínzásai
  • mrZ (törölt): Volt román kollégám, mesélte volt szép háza, autószerelő műhelye alkalmazottakkal, lovaskocsi két ... (2014.09.11. 22:02) Diktátorok: Ceausescu, a Kárpátok Géniusza
  • mrZ (törölt): Én speciel szívesebben lennék szegény önálló farmer, mint esetleg szegény farmi alkalmazott. Évek ... (2014.09.02. 21:22) A zimbabwei hiperinfláció

Címkék

911 (1) Afrika (3) afrika (1) agyar (1) ágyú (1) Aids (1) akna (1) Albánia (1) alkohol (1) állat (1) állatkert (1) Anglia (1) Animizmus (1) Babona (1) banda (1) Bokassa (1) BOPE (1) Bordély (1) Borneo (1) Botrány (2) Brazília (1) brit (2) Bűnözés (1) Ceausescu (1) Churchill (1) Contergan (1) Császár (1) DDT (1) Démon (2) diktátor (2) Drakula (1) drog (3) elefánt (1) ENSZ (1) érdekes (1) Eretnek (1) étel (1) Etiópia (1) Európa (2) fagyi (1) Fekete (2) folyó (1) Foszfor (1) Foszfornekrózis (1) Franciaország (1) Gangesz (1) géniusz (1) Grünenthal (1) gyarmat (1) gyerekhadsereg (1) Gyilkosság (2) Gyógyszer (1) Gyufa (1) háború (4) hadjárat (2) hajó (1) Halál (1) Hasfelmetsző (1) HIV (1) hívő (1) huszár (1) I. világháború (1) India (1) Inkvizíció (1) Irak (1) Izrael (1) Jack (1) János pap (1) Járvány (1) Jézus (1) jog (1) Joseph Kony (1) Józsi (1) kábítószer (1) Kannibál (1) karácsony (1) kartell (2) Katasztrófa (1) katona (2) Kenya (1) kerek (1) Kína (2) Kínzás (1) kommunizmus (1) konfliktus (1) Közel-Kelet (1) Közép-Afrika (1) középkor (1) Középkor (1) krokodil (1) kutya (1) Legenda (1) LRA (1) maffia (1) Majom (1) menekültek (1) Mentálhigiéné (1) Mexikó (2) Mingi (1) Műanyag (1) népírtás (1) nyomor (1) öböl (1) Óceán (1) olaj (2) Orángután (1) orosz (2) orvvadász (1) Osprey (1) osztrák (1) palesztin (1) pálinka (1) Pápua Új-Guinea (1) Pestis (1) Polgárháború (1) Pony (1) próféta (1) Prostitúció (1) rendőr (1) Románia (1) Rovarirtó (1) Ruanda (1) segélyhívás (1) Sierra Leone (1) Somme (1) Stephen (1) strucc (1) Szaddam (1) Szekta (1) személyi kultusz (1) Szemét (1) szenny (2) Szennyezés (2) Szentföld (1) szesz (1) szovjet (1) tank (1) Tari (1) Temesvár (1) Thadilomid (1) tilalom (1) top 10 (1) török (1) törvény (1) Törzs (1) Uganda (1) USA (3) Vallatás (1) vb (1) veréb (1) vezető (1) világháború (1) zsidó (1) Címkefelhő

Anarchia Mexikóban

2014.06.18. 12:00 Gregoory

Földrajzi adottságaiból adódóan Mexikó mindig is tranzitországnak számított a latin-amerikai országok és az Amerikai Egyesült Államok között. A törvénytelen dolgokat már szinte a kezdetektől csipázták, ugyanis az amerikai alkoholtilalom idején (ami annyira nem vált be, ráadásul meg is alapozta a maffia hatalmát) már nagyban csempészték át a tiltott nedűt. Az alkoholtilalom 1933-as végével szép lassan átterelődtek a csempészek és termelők a drogok világába, és 1960 végére már mondhatni ez volt a fő export csempészcikk.

Nehogy naivan azt higgyük, csak Mexikó csinált ilyen csintalanságokat. Kolumbia is nyakig benne volt a buliban, hála Pablo Escobar ténykedésének. A jó Pablo az 1980-as és 90-es években tevékenykedett, olyan sikeresen, hogy ő lett a fő kokain exportőrje a térségben. Ezt az Egyesült Államok is felismerte, ezért elkezdtek különböző szankciókat bevezetni Kolumbia ellen, ami jelentősen megnehezítette a munkát számukra. Szerencsére találékony kis fickó volt ez az Escobar. Rájött, hogyha Mexikóban csinál egy-két leányvállalatot, akkor jelentősen könnyebbé válik a kokain bejuttatása a lehetőségek hazájába.

Könnyű dolga volt, abból adódóan, hogy Mexikó addigra már tiszteletre méltó helyet vívott ki magának a heroin és cannabis termesztésben és forgalmazásában, tehát ekkorra már volt egy jól működő csempész hálózatuk. A kartellek eleinte beérték a derék Escobar pénzével, de később a cucc 35-50%-át kérték, és kapták meg. Ezzel a plusszal sikeresen kiemelkedett pár kartell, akik üzleteltek a kolumbiaiakkal.

De a kartellek élete nem csak játék és mese! 1989-ben letartóztatták Miguel Ángel Félix Gallardót, az akkori leghatalmasabb kartell vezetőjét, és így egy elég nagy hatalmi űr keletkezett, ami természetesen véres harcokhoz vezetett.  (Ez az Angyal Miguel volt a kartellek ősapja, aki ráadásul szövetségi rendőrbíró volt, mielőtt jövedelmezőbb állás után nézett. A rendőrségi aktivitások miatt úgy döntött, hogy feldarabolja a birodalmát, így csökkentve az esélyt, hogy valaha is letudják kapcsolni azt. Ebből adódtak később a gondok. Ma a leghatalmasabb kartellek az Öböl és a Los Zetas)

Az állam és a kartellek közötti kapcsolat 2006-ban mérgesedett el végleg, amikor az akkori elnök, Felipe Calderón az Egyesült Államokkal szövetkezve egy masszív támadást indított a drogkereskedelem leállítására, amely támadásban az USA elsősorban pénzt és információt szolgáltat, míg Mexikó a nyers erőt.

Ahhoz, hogy sikeresen megvívják ezt a harcot, a korrupt rendőrökkel kell leszámolni. Ezt hamar felismerték, és 2008-ban lépéseket is tettek ennek érdekében. (muszáj volt, mert félő volt hogy Mexikó felkerül a bukott államok nívós listájára, mondjuk Afganisztán és Szomália közé) Csak hogy lássuk, mennyire nagy volt a korrupció: Baja California tartomány rendőrségének emberrablás-elleni csoportja valójában emberrablásokat hajtott végre a kartellekkel összhangban és sokszor előfordult, hogy a hivatásos rendőrök egy kis mellékesként csempészek testőreiként egészítették ki keresetüket. (Egy átlag rendőr 9-10 ezer dollárnak megfelelő fizetést kap, amit a kartellek általában megtripláznak) Természetesen a katonákat se fizetik meg jobban. Az amerikai titkosszolgálat szerint egy 6 éves periódusban, a 250 000 fős mexikói haderőből 150 000 dezertált, és elkezdett üzérkedni a drog biszniszben.

Ennél persze voltak sokkal meredekebb dolgok is. A 90-es évek végén kiképzett kommandósokat bérelt fel az Öböl-kartell, úgymond zsoldosként. Annyira jól dolgoztak, hogy egyre nagyobb befolyásra tettek szert (ők hozták divatba a fejlevágást) és már ők biztosították a szállítmányok útjait, sőt, maguk is csempésztek kokót.

 

2003-ban úgy érezték, hogy elég tökösek ahhoz, hogy megalapítsák saját kis társaságukat, a Los Zetast, amely hamar az egyik vezető kartellé nőtte ki magát. 2010-ben volt is egy nagyobb balhé, amikor az aktuális vezért kinyírták, és követelték az Öböl-kartelltől, hogy ugyan adják már ki a tettest, amit ők udvariasan megtagadtak, és hát jó pár halálos áldozatot összeszedtek. A veracruzi rendőrfőnök lakhelyét meg konkrétan megostromolták, utána meg a gyerekekre nemes egyszerűséggel rágyújtották a házat.

Annak ellenére, hogy nő a bevetett emberek, eszközök száma, a mexikói drogtermelés csak növekszik, ráadásul, az USA-ba menő kokainnak a 2003-as 77%-ról mára bőven 90% felett van. Ami a gazdaság szempontjából jó hír, mert becslések szerint a GDP 3-4%-át teszi ki a drogkereskedelem, és közel félmillió embernek ad biztos megélhetést. (még egy poénos adat: 2006-an a kartellek az Egyesült Államok feketepiacából származó bevétele kb. 13,8 milliárd dollár volt)

Calderón drog ellenes hadjáratában ma már körülbelül 45 000 katona/rendőr vesz részt. 2011-re a fegyveres erők már 11 544 kartell tagot tartóztattak le, míg a rákövetkező évben ez a szám felment 28 000-re.  Ezek voltak a pozitív számok, a negatív az, hogy vagy 40 000 ember meghalt ezalatt a néhány év alatt az erőszaknak köszönhetően, meg úgy 26 000 még csatangol valahol (értsd: Nincs infó róluk).

 

 

https://www.facebook.com/napiszegyen?fref=ts

Minden nap délben, friss, ropogós szégyen!

5 komment

Címkék: drog kartell rendőr hadjárat Mexikó

A bejegyzés trackback címe:

https://napiszegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr416339647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daemonette 2014.06.19. 09:57:47

Egyébként kíváncsi lennék arra, hogy az USA számára pénzügyi szempontból mennyire pozitív vagy negatív a mérlege ennek a drogellenes háborúra. Egyrészt ugye ott van rendészeti erőkre elköltött pénz, a drogra elköltött dollármilliárdok, a másik oldalról pedig a fegyverexport, és a drogkereskedelemből befolyó milliárdok. Valószínűleg keresnek a bolton, különben nem csinálnák.
Meg az is érdekes kérdés - majd egy témában járatos megválaszolja - hogy miképpen lehetne ebből kiszállniuk? Pl. amíg Mexikóban folyik a drogellenes háború addig kisebb nyomás alatt vannak a Mexikóval határos déli államok ilyen szempontból? Ha feladják a harcot Mexikóban, akkor utána már Texas, California, Arizona lenne a drogháború színtere? Ezeken a helyeken a mexikói etnikum aránya 30%, közöttük könnyen elvegyülhetnek a bűnözők is.
A lassan beinduló drogliberalizációnak vajon milyen hatása lesz erre? Ha szabadon lehet füvezni egyre több államban, az majd visszaszorítja az illegális kemény drogokat és így a bandákat is?
Nem egyszerű ez.

Oldfan 2014.06.19. 10:50:23

A drogcsempészet "csintalanság"? Escobar "derék" és "szerencsére" találta ki az új módszereket? A csempésznek állt kommandósok "jól dolgoztak?" A fekete piaci milliárdok adata mitől "poénos"? A meggyilkoltak vérétől?
Negyvenezer ember halála "köszönhető"?
Továbbá: a hivatásos rendőrök egy kis "mellékesként..." Kell az idézőjel, hogy a rosszalló tartalom kijöjjön.
Kedves szerző! Tessék már átírni a szöveget és a valós tartalomhoz illő szavakat választani, mert ez azért így nyelvileg igen összecsapott munka érzetét kelti. Nem mellesleg, rontja a cikk értéket, pedig fontos dologról szól(na).

mojoking77 2014.06.19. 11:51:35

Az iras jonak tunik a mexikoi reszben (nyilvan, hisz ez a fo csapas), viszont klasszikusan laikusra sikerult a kolumbiai vonal bemutatasakor.
Apro adalek, aminek azert celszeru utananezni jobb, mielott modositanad a postot:
en.wikipedia.org/wiki/Medell%C3%ADn_Cartel
Pablo Escobar itt a harmadik, negyedik helyen allt a hiarerchiaban, az o feladata volt a kapcsolattartas a kulfoldi szallitok egy reszevel...

műanyagpohár 2014.06.20. 14:37:35

@Oldfan: Öreg, te tényleg nem érzékeled a stílusát a cikknek? Rakja tele a cikkíró bőgős szmájlikkal?? -.-'

Oldfan 2014.06.20. 15:32:36

@műanyagpohár: Isten ments.... De azt hiszem, félreértettél.
A magyarban a "köszönhető" és hasonló szófordulatokat pozitív tartalom esetén használjuk, nem tragikus eseményekhez, veszteségekhez, stb. Mindössze erre akartam felhívni a figyelmét, de a jelek szerint nem sikerült. Nem bántó szándék volt részemről. Bízom benne, átment, hogy nem beszólásnak szántam. Ennek az írásnak a tartalmához kár poénkodó nyelvi megoldásokat választani. Az egyik üti a másikat, a probléma nagyságát és az áldozatok számát látva. Mindössze ennyi.
süti beállítások módosítása