Napi Szégyen

Nap mint nap hány olyan hírbe lehet belefutni, amelynek végén keserű tanulságként borul ki az olvasóból, hogy "Tiszta szégyen..." Nem kisebb feladatra vállalkozunk, mint ezen információk összegyűjtése, rendszerezése és ezáltal megalkotni a Szégyen Lexikonját.

Elérhetőség

 

Ha bármi szégyenbe belefuttok, ami nyilvánosságot érdemelne, csak dobjatok egy e-mailt a napiszegyen1@gmail.com-ra

Friss topikok

  • Adani: Angliában rá is repültek páran, akik élelmesek voltak a régi törvényekre. Egyetemi vizsgán az eg... (2018.05.25. 13:47) Leghülyébb angol törvények
  • Törólt felhasználó: Milyen jogon adták oda a zsidóknak ezt a területet? Ki jogosította fel őket? Nem véletlen, hogy n... (2017.12.31. 22:41) Izrael és a palesztinok
  • Pinabubus35: Az üldözöttek gyakran olyan átlagemberek voltak, akiket vagyonuk megszerzése érdekében kínoztak és... (2015.02.25. 00:34) Az Inkvizíció kínzásai
  • mrZ (törölt): Volt román kollégám, mesélte volt szép háza, autószerelő műhelye alkalmazottakkal, lovaskocsi két ... (2014.09.11. 22:02) Diktátorok: Ceausescu, a Kárpátok Géniusza
  • mrZ (törölt): Én speciel szívesebben lennék szegény önálló farmer, mint esetleg szegény farmi alkalmazott. Évek ... (2014.09.02. 21:22) A zimbabwei hiperinfláció

Címkék

911 (1) Afrika (3) afrika (1) agyar (1) ágyú (1) Aids (1) akna (1) Albánia (1) alkohol (1) állat (1) állatkert (1) Anglia (1) Animizmus (1) Babona (1) banda (1) Bokassa (1) BOPE (1) Bordély (1) Borneo (1) Botrány (2) Brazília (1) brit (2) Bűnözés (1) Ceausescu (1) Churchill (1) Contergan (1) Császár (1) DDT (1) Démon (2) diktátor (2) Drakula (1) drog (3) elefánt (1) ENSZ (1) érdekes (1) Eretnek (1) étel (1) Etiópia (1) Európa (2) fagyi (1) Fekete (2) folyó (1) Foszfor (1) Foszfornekrózis (1) Franciaország (1) Gangesz (1) géniusz (1) Grünenthal (1) gyarmat (1) gyerekhadsereg (1) Gyilkosság (2) Gyógyszer (1) Gyufa (1) háború (4) hadjárat (2) hajó (1) Halál (1) Hasfelmetsző (1) HIV (1) hívő (1) huszár (1) I. világháború (1) India (1) Inkvizíció (1) Irak (1) Izrael (1) Jack (1) János pap (1) Járvány (1) Jézus (1) jog (1) Joseph Kony (1) Józsi (1) kábítószer (1) Kannibál (1) karácsony (1) kartell (2) Katasztrófa (1) katona (2) Kenya (1) kerek (1) Kína (2) Kínzás (1) kommunizmus (1) konfliktus (1) Közel-Kelet (1) Közép-Afrika (1) középkor (1) Középkor (1) krokodil (1) kutya (1) Legenda (1) LRA (1) maffia (1) Majom (1) menekültek (1) Mentálhigiéné (1) Mexikó (2) Mingi (1) Műanyag (1) népírtás (1) nyomor (1) öböl (1) Óceán (1) olaj (2) Orángután (1) orosz (2) orvvadász (1) Osprey (1) osztrák (1) palesztin (1) pálinka (1) Pápua Új-Guinea (1) Pestis (1) Polgárháború (1) Pony (1) próféta (1) Prostitúció (1) rendőr (1) Románia (1) Rovarirtó (1) Ruanda (1) segélyhívás (1) Sierra Leone (1) Somme (1) Stephen (1) strucc (1) Szaddam (1) Szekta (1) személyi kultusz (1) Szemét (1) szenny (2) Szennyezés (2) Szentföld (1) szesz (1) szovjet (1) tank (1) Tari (1) Temesvár (1) Thadilomid (1) tilalom (1) top 10 (1) török (1) törvény (1) Törzs (1) Uganda (1) USA (3) Vallatás (1) vb (1) veréb (1) vezető (1) világháború (1) zsidó (1) Címkefelhő

Karós Vlad

2014.07.01. 12:14 Gregoory

III. Vlad /Dracula/1456-ban lett Havasalföld fejedelme a Magyar Királyság támogatásával, ami azért fura, mert a néhai II. Vladot, (akitől származtatjuk a Draculea nevet,amit később a fia is előszeretettel használt) nemigazán szerette sem Hunyadi, sem a többi magyar nemesi család, amihez egy kicsit köze lehetett, hogy kicsit köpönyegforgató volt a szentem.

A trón elfoglalása után egyből nekilátott a kedvenc foglalatosságának, a karóba húzásnak. Először is, meghívta vacsorázni a bojárjait és a gazdagabb kereskedőket, hogy megünnepeljék a fejedelemmé választását. A meghívottak túlnyomó része valamilyen módon részt vett az apja meggyilkolásában és a bátyjának, Mirceának élve eltemetésében. A vacsora alatt Vlad megkérdezte az egybegyűltektől, hogy hány fejedelem alatt szolgálták már Havasalföldet, és mivel senki nem mondott 7 alatti számot, egyből lefogatta őket. Az idősebb és komiszabb bojárokat ott helyben karóba húzatta, a többit meg a régi családi kastélyhoz vitette. Ott kirótta feladatul, hogy építsék újra a kastélyt. Mondanom sem kell, hogy közülük kevesen látták a felépült kastélyt teljes valójában.

A karóbahúzásról csak úgy általában, annak, aki nem ismerné. Az egésznek az a lényege, hogy egy kihegyezett, de nem túl hegyes póznát az áldozat ánuszához irányítanak (amit előtte késsel kicsit előkészítenek), majd azon keresztül, a gerincoszlop mentén átvezetik az emberen, úgy hogy lehetőleg a létfontosságú belső szerveket ne érintse, és a  a szájon át vagy a nyak és lapocka között jöjjön ki. Persze ha ügyetlen volt a hóhér, vagy kicsit sietnie kellett, (hála Vlad szorgalmának) akkor előfordult hogy a mellkason keresztül jött ki a karó. Ha sikeres volt a művelet, akkor a karóba húzott még jó pár napig vígan elvolt, mielőtt végleg kilehelte a lelkét. Ennek ellenére még utána is fent hagyták néhány hétre-hónapra. Előfordult, hogy Vlad az anyákkal együtt a csecsemőket/kisgyerekeket is halálra ítélte, együtt tűzve őket karóra. A karó hossza egyébként a szerencsétlenek rangját is mutatta.

Na de térjünk vissza a mi Drakulánkhoz. Uralkodása alatt szisztematikusan kiirtotta vagy megszabadult a régi bojár családok tagjaitól, és a helyükre csak tőle függő embereket emelt, elsősorban a parasztságból és a polgárságból. Egy becsületes, dolgozó társadalmat kívánt létrehozni. Emiatt a trükköző árusok könnyen a közönséges rablók sorsára juthattak.

Vlad a női erények szigorú őrzője is volt. A házasság előtt szüzességet elvesztett nők, a kicsapongó életet élő feleségek és a szemérmetlen özvegyek hamar a fejedelem célkeresztjében találhatták magukat. Az efféle nőknek előszeretettel vágatta le a melleiket, vagy épp tüzes vasakat dugdosgatott ide-oda. Volt,hogy még ez sem volt elég, és még meg is nyúzatta a kérdéses nőszemélyt.

Drakula nem csak a saját népét ritkította, hanem (amennyire lehetséges volt) irtotta a törököket is. 1459-ben , miután a pápa újabb keresztes háborút hirdetett, (amelyben kulcsszerepet szánt a Magyar Királyságnak) nem adta át az éves ajándékot (adót) a törököknek, akik annyira nehezen viselték ezt, hogy rögtön verbuváltak is egy sereget, és megindultak Havasalföld felé. A derék Vlad azonban tervezett egy jó kis rajtaütést, ahol megsemmisítette az oszmán sereget, a túlélőket meg karóba húzatta (mi mást is tett volna?).

A következő években már ő tört be az Oszmán Birodalom területére, és sorra égette fel a falvakat, mészárolta le a lakosságot, mintegy 38 000 törököt. Ezt már II. Mehmed sem hagyhatta szó nélkül. Gyorsan összerakott egy 90 000 fős sereget, és már ment is megleckéztetni a kis komiszt. Természetesen Vlad nembírta feltartóztatni, a törököket a Dunán való átkelésen, de azért egy éjszakai támadás során elintézett 15 000-et. A szultánt ez nagyon feldühítette, és elhatározta, hogy mostmár tényleg beolvasztja Havasalföldét a Birodalomba. Ezzel a feladattal Vlad testvérét bízta meg, akit messiásként üdvözöltek a Vlad által terrorizált bojár családok.

A jelentős túlerő következtében a háború nem alakult jól a mi Drakulánk számára, annak ellenére, hogy a csaták többségében ő győzött. A pénz elfogytával Mátyás király udvarát célozta meg, aki hivatalosan a szövetségese volt. Jó vendéglátóként börtönbe vetette árulás címszóval. ( Mátyás miután elköltötte a pápa keresztes hadjáratra adott 40 000 aranyát, nem kívánt háborúba bocsátkozni az oszmánokkal, így hát gyors fabrikált egy hamis levelet, amelyben Vlad békét kér az oszmánoktól)

A fejedelmet valószínűleg kellően feldúlták a történtek, így a fogsága alatt sem tudott felhagyni a kedvenc foglalkozásával, de emberek híján galambokat és patkányokat boncolgatott. Ha humánosabb kedvében volt, csak megkopasztotta a madarakat és elengedte (gondolom az ablakon át).

Közel 10 évet töltött Mátyás "vendégeként", amely annyira azért nem lehetett szörnyű, hisz' ha már ott volt, be is nősült a Corvin házba. 1476-ban már magyar csapatokkal tért vissza hazájába, de csak 2 hónapig tudta élvezni az otthoni ízeket, mivel Bukarest közelében vagy a török csapatok, vagy a bosszútól fűtött bojárok megölték. Fejét a törökök egy póznára tűzve állították ki. 

 

II. Vlad uralkodásáról több történet is van, amely közel minden forrásban megtalálható, kissebb eltérésekkel, így érzékeltetve a közeget amit teremtett.

Az egyik ilyen egy aranykupáról szól. A román nép szigorú megrendszabályozásának következményeként már minden ott élő tudta, hogyha valaki lop, arra bizony lecsap Drakula keze. Így az arany kupát, amit Tirgoviste főterén helyezték el, a fejedelem uralkodásának ideje alatt senki nem lopta el, sőt, meg sem érintette.

Drakula nemigazán szerette a koldusokat. Egy nap ráeszmélt, hogy nagyon sok a szegény, a nyomorék és a koldus a földjén, így hát meginvitálta mindet egy hatalmas nagy lakomára, Trigovitsébe (Ez a lakomázás kezd nála hasonló lenni, mint a Trónok harcában az esküvök) Miután megkérdezte, hogy " Ugyan mit kívántok még? Szeretnétek gondtalanok lenni és semmiben sem szenvedni hiányt? ". Miután a válaszok igenlők voltak, Vlad gyorsan rájuk gyújtatta az épületet, természetesen mindenki bent égett. Később azzal magyarázta, hogy így már ők nem jelentenek terhet a társadalomra, és ezáltal az mindenki csak gazdagabb lett.

Az Oszmán Birodalommal való háborúzásának is volt egy emlékezetes pillanatai a győzelmein túl. Történt ugyanis, hogy két török követ érkezett hozzá tárgyalni a békefeltételekről. Azonban elfelejtették levenni a fejfedőjüket az uralkodójuk előtt. Vlad remek emberismerő révén felismerte, hogy bizonyára fázósak a követek, és ezért kedvesen odaszögeltette a kérdéses ruhadarabot a fejükhöz.

Egy másik történet szintén a rend nagyságát hivatott bizonyítani. Történt egyszer, hogy egy idegenből jött kereskedő hallva a szigort és a becsületességről szóló híreket őrizetlenül hagyta a szekerét, azonban megrökönyödve vette tudomásul, hogy az éjszaka folyamán eltűnt 160 aranya. Azonnal tájékoztatta is a fejedelmet a dologról, aki megnyugtatta, hogy másnap reggelre ott lesz a pénz. Vlad azonnal kihirdette a településen, hogyha nem kerítik kézre a tolvajt, porig rombolja a várost, elpusztítva mindenkit aki benne él. Addig is, titokban visszatetette az aranyakat a kereskedő ládájába, meg adott hozzá egy plusz érmét is. Mondani se kell, másnapra meglett a tolvaj akit vittek is karóba húzni azon nyomban. A kereskedő is észrevette a visszahelyezett pénzt, és kiszúrta, hogy van egy extra érme is a ládában. Azon nyomban ment is a fejedelemhez visszaszolgáltatni az egy aranyat. Utólag kiderült, hogy jól tette, mert ha nem adja vissza, akkor bizony őt is vitték volna a tolvaj mellé.

Már fentebb említettem, hogy kiváltképp jól bánt a nőkkel. Egyszer Vlad észrevette, hogy egy férfinek rövid a kaftánja. Meg is állt azon nyomban, és kérte hogy had beszéljen már az úriember feleségével. Amikor elé hozták a nőt, megkérdezte tőle, hogy ugyan mivel tölti a napjait. Az félszegen válaszolta, hogy mos, főz, takarít, var, tehát mindent megcsinál ami egy derék asszonytól elvárható. A fejedelem éleslátásának bizonyítékául kinyilvánította, hogy a férje rövid kaftánja a bizonyíték arra, hogy a feleség egy lusta dög, és jó szokásához híven karó általi halálra ítélte, hiába tiltakozott a férj, hogy neki nagyon is megfelel az asszonya. Vlad ezt követően gyors megházasíttata a férfit, és tájékoztatta a friss házasokat, hogyha hasonlóan lusta lesz a feleség, akkor hasonló sorsra fog jutni.

1459-ben, miután pár ezer embert karóba húzott az Erdélyi Brassó kereskedői közül, tartott ott helyben, a karók erdejében egy lakomát. Az egyik bojárnak azonban érzékeny volt az orra, és ezt Drakula is észrevette. Megoldásként őt is karóba húzatta, azonban jófejsége jeléül magasan a többi fölé, hogy ne érezze a szagukat.

Befejezésül a Drakula név eredete következik. III. Vlad apja, II. Vlad , Luxemburgi Zsigmond vazallusaként uralkodott Havasalföldön. Zsigmond, bizosítva Vlad hűségét bevette a Societas Draconis nevezetű lovagrendbe. A fejedelemnek ez annyira tetszett, hogy fel is vette a Draculea, a sárkány fia nevet, azonban románul a dracul a sárkány mellett démont/ördögöt is jelent, amelyre a cikkünk főhöse bőven rászolgált.

 

 

Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/napiszegyen?ref_type=bookmark

18 komment

Címkék: érdekes középkor Démon Drakula

A bejegyzés trackback címe:

https://napiszegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr426463273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

műanyagpohár 2014.07.01. 17:20:59

Na most vagy ennyire kellett fogni a szőröstalpú társaságot hogy ne lázadozzanak, vagy egy súlyos pszichológiai eset volt a faszi még az ő korabeli mércével nézve is... :D

Kolléga 2014.07.01. 18:06:25

@műanyagpohár: Az ember kétség kívül nem volt teljesen ép. A korabeli diplomáciának nem volt épp alaptétele a követek fejéhez szögelni a turbánt. Már csak azért sem, mert a szerencsétlenek valószínűleg nem is tudták, hogy ezzel udvariatlanságot követnek el.

Másrészről viszont a karóba húzás és kerékbe törés abban az időben elfogadott kivégzési/büntetési módok voltak. A mi általunk igazságosnak és felvilágosultnak tekintett Mátyás király udvarában is előfordult. Mellesleg sokkal ő sem volt kisebb zsarnok.

Sexual Harassment Panda 2014.07.01. 18:44:25

Ez a viselkedès ès erőszak abban az időben teljesen normàlis volt.
Drakula nem volt kirìvòan agresszìv.A többiek is ugyan ilyenek voltak.

$pi$ 2014.07.01. 19:29:49

Többen írták, hogy Vlad Țepes épp annyira volt kegyetlen mint a többi uralkodó.

Ez butaság, aki csak egy kicsit is utánanéz a témának, az tudhatja, hogy Vlad már életében hírhedt volt a szadizmusáról és kegyetlenségéről, nem volt egy átlagos uralkodó.

Persze, a karóbahúzás ismert büntetés volt abban a korban, de azért nem véletlen, hogy kiérdemelte a "Karóbahúzó Vlad" nevet, míg mondjuk Mátyás nem "Karóbahúzó Mátyás" néven vonult be a történelembe.

Vlad barátunk például képes volt egyszerre cirka 20 000 embert karóbahúzni és ezt a korabeli feljegyzések szerint roppant mód élvezte is.

Vlad elmebeteg szadista gyilkos volt, mégpedig teljhatalommal, ami lehetővé tette, hogy cirka 100 000 embert megkínozzon és meggyilkoljon, nem kéne mentegetni.

$pi$ 2014.07.01. 19:35:25

@Sexual Harassment Panda: "Drakula nem volt kirìvòan agresszìv."

"He roasted children, whom he fed to their mothers. And (he) cut off the breasts of women, and forced their husbands to eat them. After that, he had them all impaled."

"Gyermekeket sütött meg, majd megetette az anyjukkal. Levágta nők mellét és megetette a férjükkel. Utána karóba húzta minannyiukat."

műanyagpohár 2014.07.01. 20:00:18

@Kolléga: Tisztában vagyok vele hogy ez teljesen elfogadott bünti volt anno, nem is azt akartam megkérdőjelezni, hanem az irgalmatlan nagy számokat, amikben ez előfordult :D Gyanítom ez nem derült ki az első hsz-ből :)

she_wolf 2014.07.01. 20:40:43

Kedves Gregoory!
Ha nem tetszik ismerni a lényeges dolgokat, akkor miért tetszik róla írni? Ráadásul sületlenségeket?

"Az egésznek az a lényege, hogy egy kihegyezett, de nem túl hegyes póznát az áldozat ánuszához irányítanak, majd azon keresztül átvezetik az emberen, úgy hogy lehetőleg a szájon át jöjjön ki."

Na, ez egy nagy baromság. Miért? Hát azért, mert tessen szíveskedni elolvasni Ivo Andric: Híd a Drinán "c". könyvét. Szemléletesen le vagyon benne írva a karóba húzás menete. Nem másolnám be ide, ha nem baj.

műanyagpohár 2014.07.01. 20:50:23

@mig54: Nem értem a reakciót a cikkel kapcsolatban o.O Ennek az elb*szott szokásnak mégis mi lenne a lényege? Hogy a legvégén meggyes rétes készüljön?? Én is úgy tudom, hogy az volt a szuper karóba húzás, ha kijött az áldozat száján a fa. Ez persze nem mindig sikerült, akkor meg kijött a csuklyája körül vagy a nyakán. Tök mindegy. Ha az hiányzik ebből a RÖVID leírásból hogy "elkerülni a fontos szerveket h ne dögöljön meg azonnal a 3,14csába", az megint nem gáz, hiszen ha le van írva hogy még pár napig szenvedtek, akkor ez nyilvánvaló. Most nem a cikkírót akarom védeni, pusztán engem is érdekel a dolog, mert nem értem a "belekötés" okát.

Ha azt akarta volna olvasni, hogy a végrehajtók hogy itták meg a reggeli malátasört ami után elmentek szarni, majd arra lett volna kíváncsi hogy milyen mozdulatsorokkal, mekkora pulzusszámmal és hány decibellel karöltve hajtották végre, anatómiai szakszerűséggel részletezve-leírva...hát akkor viszont vakvágány, mert nem ez volt szerintem a cikk lényege o.O Bántás nélkül írom, mielőtt félreértés adódna :)

Gregoory 2014.07.01. 20:51:28

@mig54: Javítottam, ha így se stimmel, akkor dobj egy e-mailt vagy írd le ide

she_wolf 2014.07.01. 21:00:11

@Gregoory: Köszi:) Ez így szerintem teljesen jó. A lényeg az volt, hogy a szerencsétlen minél tovább maradjon életben keserves (keserves? erre nincs megfelelő szó) kínok között:(
Az említett olvasmány pedig nagyon elgondolkodtató, nem is való mindenkinek.
Ismételten: köszönöm a helyesbítést!:)

she_wolf 2014.07.01. 21:07:38

@műanyagpohár: gyakran látni olyan ábrázolásokat, amelyeken a karó vége a szájon át jön ki. Mondanám, hogy az volt a "selejt" munka.
Nem volt egy szívderítő dolog elolvasni, és látni, hogy mi, intelligens és a fejlődés csúcsán álló faj mire vagyunk képesek. Néha szégyellem, hogy embernek születtem:(

A cikkírótól utólagosan bocsánatot kérek, kirohanásomat tudja be annak, hogy teliszaladt a hócsukám azzal, hogy ma már a sokadik téves infóba botlottam bele.

she_wolf 2014.07.01. 21:16:00

@műanyagpohár:
Tudod, mit? Itt van neked a "szuper" karóba húzás (remélem elfér itt):

"Radisav még mélyebben hajtotta a fejét, a cigányok pedig hozzáléptek, lehúzták róla a ruhát meg az inget. A mellén előtűntek a lánc okozta vörös égési sebek. A paraszt többé egy szót sem szólt, hanem úgy, ahogyan megparancsolták, arccal a földnek, lefeküdt. A cigányok hozzáléptek, s először hátrakötözték a kezét, majd mindkét lábára a bokájánál kötelet kötöttek. A két cigány kétfelé húzni kezdte a kötelet, s szétfeszítették a paraszt lábát. Azután Merdzan a karót két kerek fadorongra fektette, úgyhogy a csúcsa a paraszt lába közé ért. Övéből széles, rövid kést vont elő, letérdelt az elítélt mellé, fölébe hajolt, hogy a lába között szétvágja a bő nadrág posztóját, s kiszélesítse a nyílást, amelyen át a karónak a testbe kell hatolnia. A hóhér munkájának ez a legborzalmasabb része, szerencsére, a nézők előtt láthatatlan maradt. Csak azt lehetett látni, amint az összekötözött test a rövid és észrevétlen késszúrástól megrándul, derékig fölemelkedik, mintha föl akarna kelni, de nyomban utána visszazuhan, és tompán a deszkára ütődik. Mihelyt a cigány ezt elvégezte, fölugrott, fölkapta a földről a fabunkót, és lassú, kimért ütésekkel verni kezdte a karó alsó, tompa részét. Két ütés között egy kissé megállott, először a testet megszemlélte, amelybe a karó behatolt, aztán a két cigányt, figyelmeztetve őket, hogy lassan és egyenletesen húzzák a kötelet. A paraszt szétfeszített teste görcsösen rángatózott, a fabunkó minden ütésénél meggörbült és vonaglott a gerinc, de a kötelek kifeszítették és kiegyenesítették. Mindkét parton olyan nagy volt a csönd, hogy minden ütést, aztán a meredek partról annak minden visszhangját ki lehetett venni. A legközelebb állók még azt is hallhatták, hogy az ember homloka minden ütés után a deszkához verődik, s emellett még egy más, különös hangot is; de ezt sem jajgatás, sem fohászkodás vagy hörgés nem volt, hanem a szétfeszített és megkínzott testből csikorgásféle tört elő, mint mikor valaki a sövényt gázolja vagy fát tör. Minden második ütés után a cigány a kifeszített testhez lépett, füléje hajolt, s megvizsgálta, vajon a karó helyes irányban halad-e, s mikor meggyőződött arról, hogy az élethez szükséges egyetlen fontosabb belső részt sem érintett, visszatért a helyére, és folytatta munkáját. Mindezt a partról alig lehetett hallani, még kevésbé látni, de mindenkinek reszketett a lába, elsápadt az arca, és kezén kihűltek az ujjak. Aztán egyszerre csak megszűntek az ütések. Merdzan észrevette, hogy a jobb váll felső részén megfeszülnek az izmok, és a bőr emelkedni kezd. Gyorsan odalépett, és ezt a kidudorodott részt keresztben átvágta. Sápadt vérsugár tört elő, először csak gyöngén, aztán erősebben. Még két-három könnyű és óvatos ütés, aztán az átvágott helyen kibukkant a karó megvasalt csúcsa. Még kettőt-hármat ütött a karóra, míg csúcsa el nem érte a jobb fül magasságát. Az ember karóba volt húzva, mint parázs fölött a birka, csak éppen a karó csúcsa nem a száján jött ki, hanem a hátán, s a belsejében nem sértett meg erősebben semmit, se szívet, sem tüdőt. Akkor Merdzan eldobta a fabunkót, és az áldozathoz lépett. Végigszemlélte a mozdulatlan testet, megkerülve a vért, amely előszivárgott onnan, ahol a karó behatolt és előbukkant, s kis tócsákba gyűlt a deszkán. A két cigány hátára fordította a megmerevült testet, s a lábakat a karó aljához kötözte. Ezalatt Merdzan azt figyelte, él-e még az ember, s figyelmesen szemlélte az arcát, amely megduzzadt, s szélesebbnek, nagyobbnak látszott. A szeme tágra nyílt s nyugtalan volt, de szempillái nem mozdultak, a szája tátottan állt, az ajka görcsbe merevedett, előfehérlettek összeszorított fogai. Az ember már nem tudta mozdítani arcizmait, s ezért az arca inkább lávának látszott. A szíve azonban tompán vert, s a tüdeje rövid és meggyorsult lélegzettel dolgozott. A két cigány, mint nyársra húzott birkát, fölemelte. Merdzan rájuk kiáltott, vigyázzanak, ne rázzák a testet, s maga is segített nekik. A karó alsó, vastagabb részét beleállították a gerendák közé, nagy szögekkel odaerősítették, aztán hátulról egy rövid léccel alátámasztották, azt is hozzászögezték a karóhoz és az állvány gerendáihoz." (Ivo Andric: Híd a Drinán, Európa k., 1982, 62-65. o.)

"Jó mulatság, férfi munka volt":(

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.01. 21:46:42

@mig54: Ott a gerinc mellett vezetik a karót, és a vállán jön ki. Ha a száján jönne ki, elég gyorsan meghalna.

she_wolf 2014.07.01. 21:56:51

@A megvalósult amerikai ólom..: Persze. Az a lényeg hogy minél tovább szenvedjen a szerencsétlen.
Hogy mennyi ember nem volt 100-as.....elkeserítő:( Tepes "barátunknak" voltak heppjei, nem mondom. Valahogy nem kívánkozom abba a korba még nemesnek sem, nemhogy csóró parasztnak.

Kolléga 2014.07.02. 00:07:49

Mind a karóba húzás, kerékbe törés elfogadott kivégzési mód volt. De nyilvánvalóan ezek rendkívül embertelen kínzások természetesen.

Az is nyilván való, hogy Vlad Tepes nem lehetett teljesen épelméjű. Egész hadseregeket húzatott karóba. Amíg a szerencsétlenek haldokoltak, ő kiült reggelizni és az étele felett gyönyörködött a karók seregében.

Nyilván ilyen történetek a mi Hunyadinkról nem maradt meg. De a népmesékkel ellentétben ő is ugyanolyan zsarnok volt, mint minden erőskezű uralkodó. A népét is a végletekig kizsigerelte, ha pénz kellett valamelyik hadjáratára. Az elképesztő vérszomjasságon kívül abban is különbözött a havasfölditől, hogy élénken érdeklődött a nyugati kultúra iránt. Ez pedig nyilván szintén nem kevéssel terhelte a kincstárat.

MaCS_70 2014.07.02. 13:43:01

Mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe Bár Mór Hunyadi című regénysorozatát. Jelenleg hat kötetnél járunk, hamarosan jön a hetedik.
Fantasztikus olvasmány kiváló történelmi háttérinformációkkal -- köztük vladék remek tetteivel.

mno.hu/grund/film-keszul-ban-mor-nagy-sikeru-hunyadi-sorozatabol-1170531

MaCS
süti beállítások módosítása