Napi Szégyen

Nap mint nap hány olyan hírbe lehet belefutni, amelynek végén keserű tanulságként borul ki az olvasóból, hogy "Tiszta szégyen..." Nem kisebb feladatra vállalkozunk, mint ezen információk összegyűjtése, rendszerezése és ezáltal megalkotni a Szégyen Lexikonját.

Elérhetőség

 

Ha bármi szégyenbe belefuttok, ami nyilvánosságot érdemelne, csak dobjatok egy e-mailt a napiszegyen1@gmail.com-ra

Friss topikok

  • Adani: Angliában rá is repültek páran, akik élelmesek voltak a régi törvényekre. Egyetemi vizsgán az eg... (2018.05.25. 13:47) Leghülyébb angol törvények
  • Törólt felhasználó: Milyen jogon adták oda a zsidóknak ezt a területet? Ki jogosította fel őket? Nem véletlen, hogy n... (2017.12.31. 22:41) Izrael és a palesztinok
  • Pinabubus35: Az üldözöttek gyakran olyan átlagemberek voltak, akiket vagyonuk megszerzése érdekében kínoztak és... (2015.02.25. 00:34) Az Inkvizíció kínzásai
  • mrZ (törölt): Volt román kollégám, mesélte volt szép háza, autószerelő műhelye alkalmazottakkal, lovaskocsi két ... (2014.09.11. 22:02) Diktátorok: Ceausescu, a Kárpátok Géniusza
  • mrZ (törölt): Én speciel szívesebben lennék szegény önálló farmer, mint esetleg szegény farmi alkalmazott. Évek ... (2014.09.02. 21:22) A zimbabwei hiperinfláció

Címkék

911 (1) Afrika (3) afrika (1) agyar (1) ágyú (1) Aids (1) akna (1) Albánia (1) alkohol (1) állat (1) állatkert (1) Anglia (1) Animizmus (1) Babona (1) banda (1) Bokassa (1) BOPE (1) Bordély (1) Borneo (1) Botrány (2) Brazília (1) brit (2) Bűnözés (1) Ceausescu (1) Churchill (1) Contergan (1) Császár (1) DDT (1) Démon (2) diktátor (2) Drakula (1) drog (3) elefánt (1) ENSZ (1) érdekes (1) Eretnek (1) étel (1) Etiópia (1) Európa (2) fagyi (1) Fekete (2) folyó (1) Foszfor (1) Foszfornekrózis (1) Franciaország (1) Gangesz (1) géniusz (1) Grünenthal (1) gyarmat (1) gyerekhadsereg (1) Gyilkosság (2) Gyógyszer (1) Gyufa (1) háború (4) hadjárat (2) hajó (1) Halál (1) Hasfelmetsző (1) HIV (1) hívő (1) huszár (1) I. világháború (1) India (1) Inkvizíció (1) Irak (1) Izrael (1) Jack (1) János pap (1) Járvány (1) Jézus (1) jog (1) Joseph Kony (1) Józsi (1) kábítószer (1) Kannibál (1) karácsony (1) kartell (2) Katasztrófa (1) katona (2) Kenya (1) kerek (1) Kína (2) Kínzás (1) kommunizmus (1) konfliktus (1) Közel-Kelet (1) Közép-Afrika (1) középkor (1) Középkor (1) krokodil (1) kutya (1) Legenda (1) LRA (1) maffia (1) Majom (1) menekültek (1) Mentálhigiéné (1) Mexikó (2) Mingi (1) Műanyag (1) népírtás (1) nyomor (1) öböl (1) Óceán (1) olaj (2) Orángután (1) orosz (2) orvvadász (1) Osprey (1) osztrák (1) palesztin (1) pálinka (1) Pápua Új-Guinea (1) Pestis (1) Polgárháború (1) Pony (1) próféta (1) Prostitúció (1) rendőr (1) Románia (1) Rovarirtó (1) Ruanda (1) segélyhívás (1) Sierra Leone (1) Somme (1) Stephen (1) strucc (1) Szaddam (1) Szekta (1) személyi kultusz (1) Szemét (1) szenny (2) Szennyezés (2) Szentföld (1) szesz (1) szovjet (1) tank (1) Tari (1) Temesvár (1) Thadilomid (1) tilalom (1) top 10 (1) török (1) törvény (1) Törzs (1) Uganda (1) USA (3) Vallatás (1) vb (1) veréb (1) vezető (1) világháború (1) zsidó (1) Címkefelhő

Hasfelmetsző Jack

2014.10.06. 12:00 Jakobé

Hasfelmetsző Jack a viktoriánus Anglia egyik legnagyobb bűnügyi talánya, egyben az egyik, ha nem a legnagyobb hírnevet szerzett sorozatgyilkos a történelemben. Hasfelmetsző kilétére mai napig nem tisztázott teljes mértékben, a legújabb elmélet szerint Aaron Kosminski lengyel zsidó lehetett. A gyilkos a tetteit ritka kegyetlenséggel követte el, sebészi pontossággal vágta ki az áldozatok szerveit. A gyilkosságokat úgy követte el, hogy a tetthelyek a térképen nagyjából kereszt alakban legyenek. A híresztelések szerint a gyilkosságok száma 1888 szeptemberében és októberében volt a legintenzívebb, és a média valamint a Scotland Yard is több nyugtalanító levelet kapott ebben az időszakban, amelyek íróját vagy íróit vélték az elkövetőnek. Az úgynevezett "Pokolból-levél", melyet George Lusk, a Whitechapel negyed polgárőrségének elnöke kapott, egy fél emberi vesét tartalmazott, vélhetően az egyik áldozatét.

tumblr_inline_nblpyttadO1r0pfzu.jpg

A gyilkosságok közül ötöt mondanak biztosra, hogy Jack követte el, ezeket nevezik az eredeti vagy általános öt esetnek, melyek a következők:

Mary Ann Nichols testét 1888.aug. 31-én, pénteken reggel 3 óra 40 perckor fedezték fel a Buck's soron (ma Durward utca) Whitechapelben. Torkán két, hasának alsóbb részén egy mély, roncsolt szélű vágás volt, valamint számos metszés a hason, melyeket ugyanazzal a késsel ejtettek. 

Annie Chapmanre 1888. szeptember 8-án szombat reggel hat órakor bukkantak rá egy kapubejárat közelében, a Hanbury utca 29. szám hátsó részénél. Hasonlóan Nicholshoz, torkán szintén két mély vágás éktelenkedett. Hasát szinte teljesen felnyitották, és a méhét eltávolították. A nyomozás során egy szemtanú azt állította, látta Chapmant egy sötét hajú, kopott öltözetű férfival reggel fél hat körül.

Elizabeth Stride-ot és Catherine Eddowest 1888 szeptember 30-án vasárnap, korán reggel ölték meg. Stride testét hajnali egy óra körül találták meg a Berner utcában. Halálának oka egyetlen tiszta vágás volt, mely elvágta artériáját nyaka bal oldalán. Bizonytalan, hogy a Hasfelmetsző végzett-e vele, mert a hasi metszések ezúttal hiányoztak. Ennek oka azonban akár az is lehetett, hogy megzavarták a gyilkost. Azok a szemtanúk, akik úgy vélték, hogy látták Stride-ot egy férfival azon az éjjelen, különböző személyleírást adtak. Egyes leírások szerint szőke volt, mások szerint sötét hajú, egyesek azt állították, kopott ruházatú, mások szerint jól öltözött férfi volt.

Catherine Eddowes holttestét a Mitre téren találták meg, háromnegyed órával Stride-é után. Torkát elvágták, hasát hosszú, mély, roncsolt szélű vágással nyitották fel. Bal veséjétés méhének nagy részét eltávolították. Egy helyi lakos, Joseph Lawende, aki két barátjával a téren vágott át röviddel a gyilkosság előtt, látott egy szőke hajú, kopott öltözetű férfit egy nő társaságában, aki talán Eddowes volt. Lawende társai nem tudták megerősíteni a leírást.

Eddowes és Stride meggyilkolását később „dupla eseményként” emlegették.[33] Eddowes ruházatának néhány véres darabját egy Goulston utcai bérház bejárata közelében találták meg. A ruhadarabok fölött a falon egy írás volt látható, amely Goulston utcai graffito néven vált ismertté, és ami egy zsidóra vagy a zsidókra igyekezett terelni a gyanút, de felderítetlen maradt, hogy a gyilkos írta, amikor a ruhadarabokat eldobta, vagy puszta véletlen, hogy a felirat éppen ott volt. (The Jews are the men that will not be blamed for nothing / A zsidók azok, akiket sosem hibáztatnak semmiért.)  Charles Warren felügyelő aggódott amiatt, hogy a falfelirat antiszemita zavargásokat fog okozni, ezért még hajnal előtt lemosatta.vrah-obet-Poliak-JAck-Rozparovac.jpg

Mary Jane Kelly borzalmasan megcsonkított holttestét saját ágyában találták meg a Miller's Court 13. szám alatt 1888. november 9-én pénteken reggel 10 óra 45 perckor.Torkát szinte a gerincéig átvágták, hasi szerveit gyakorlatilag teljesen kiürítették, valamint hiányzott a szíve.

marie-kelly-21.png

Eme öt gyilkosság mindegyikét éjszaka követték el, hétvégén vagy közel ahhoz és hónap végén, esetleg egy héttel utána. A csonkítások az események folyamán egyre borzalmasabbak lettek, kivéve Stride esetét, akinek a támadóját talán megzavarták.  Nichols testéből gyilkosa nem távolított el szerveket, Chapman méhét eltávolította, Eddowesnak a méhe és veséje hiányzott és arcát is megcsonkította, Kelly testét kizsigerelte és arcát szétszabdalta, és a szíve eltűnt a bűntett helyszínéről. 

A nyomozás finoman szólva kaotikus volt, mert a gyilkos arcát senki sem látta, mint olvasható, a tanúk is gyakran teljesen mást állítottak, így lehetett az, hogy nem találták meg Jacket. A korabeli újságok pedig teljes címlapokat, cikkeket szenteltek neki, nemzetközi "hírnevet" szerezve így a Hasfelmetszőnek. A rendőrség még sok, évekkel későbbi esetet is Jack számlájára írt, pedig azokst már valószínűleg nem ő követte el, ezt egy akkoriban dolgozó rendőrorvos, Thomas Bond állapította meg.

A korabeli állapotokról pedig: London Whitechapel negyede, ahol Jack "működött", a század végére a bevándorlók miatt egy súlyosan túlzsúfolt nyomornegyed lett. A lakhatási lehetőségek romlása és a munkanélküliség teljes létszínvonal alatti réteget termelt ki, akik a bűnözésben látták a kiutat. A rablás, gyilkosság és más erőszakos bűncselekmények, a prostitúció, az alkoholizmus tömeges és hétköznapi jelenség lett. A társadalomban is nagy feszültségeket okozott a jelenség, rengeteg tüntetés zajlott mindez ellen.

Hasfelmetsző ténykedése döbbentette rá a hatóságokat, hogy milyen súlyos a helyzet valójában: a nyomornegyedet megszüntették, illetve elkezdték az életkörülményeket elviselhetővé tenni. Hasfelmetsző Jack a későbbiekben a kultúrára is nagy kihatással volt: rengeteg horrorfilm, könyv stb. alapjául szolgált.

Szólj hozzá!

Címkék: Anglia Jack Bűnözés Gyilkosság Hasfelmetsző

A bejegyzés trackback címe:

https://napiszegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr536762045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása