Napi Szégyen

Nap mint nap hány olyan hírbe lehet belefutni, amelynek végén keserű tanulságként borul ki az olvasóból, hogy "Tiszta szégyen..." Nem kisebb feladatra vállalkozunk, mint ezen információk összegyűjtése, rendszerezése és ezáltal megalkotni a Szégyen Lexikonját.

Elérhetőség

 

Ha bármi szégyenbe belefuttok, ami nyilvánosságot érdemelne, csak dobjatok egy e-mailt a napiszegyen1@gmail.com-ra

Friss topikok

  • Adani: Angliában rá is repültek páran, akik élelmesek voltak a régi törvényekre. Egyetemi vizsgán az eg... (2018.05.25. 13:47) Leghülyébb angol törvények
  • Törólt felhasználó: Milyen jogon adták oda a zsidóknak ezt a területet? Ki jogosította fel őket? Nem véletlen, hogy n... (2017.12.31. 22:41) Izrael és a palesztinok
  • Pinabubus35: Az üldözöttek gyakran olyan átlagemberek voltak, akiket vagyonuk megszerzése érdekében kínoztak és... (2015.02.25. 00:34) Az Inkvizíció kínzásai
  • mrZ (törölt): Volt román kollégám, mesélte volt szép háza, autószerelő műhelye alkalmazottakkal, lovaskocsi két ... (2014.09.11. 22:02) Diktátorok: Ceausescu, a Kárpátok Géniusza
  • mrZ (törölt): Én speciel szívesebben lennék szegény önálló farmer, mint esetleg szegény farmi alkalmazott. Évek ... (2014.09.02. 21:22) A zimbabwei hiperinfláció

Címkék

911 (1) Afrika (3) afrika (1) agyar (1) ágyú (1) Aids (1) akna (1) Albánia (1) alkohol (1) állat (1) állatkert (1) Anglia (1) Animizmus (1) Babona (1) banda (1) Bokassa (1) BOPE (1) Bordély (1) Borneo (1) Botrány (2) Brazília (1) brit (2) Bűnözés (1) Ceausescu (1) Churchill (1) Contergan (1) Császár (1) DDT (1) Démon (2) diktátor (2) Drakula (1) drog (3) elefánt (1) ENSZ (1) érdekes (1) Eretnek (1) étel (1) Etiópia (1) Európa (2) fagyi (1) Fekete (2) folyó (1) Foszfor (1) Foszfornekrózis (1) Franciaország (1) Gangesz (1) géniusz (1) Grünenthal (1) gyarmat (1) gyerekhadsereg (1) Gyilkosság (2) Gyógyszer (1) Gyufa (1) háború (4) hadjárat (2) hajó (1) Halál (1) Hasfelmetsző (1) HIV (1) hívő (1) huszár (1) I. világháború (1) India (1) Inkvizíció (1) Irak (1) Izrael (1) Jack (1) János pap (1) Járvány (1) Jézus (1) jog (1) Joseph Kony (1) Józsi (1) kábítószer (1) Kannibál (1) karácsony (1) kartell (2) Katasztrófa (1) katona (2) Kenya (1) kerek (1) Kína (2) Kínzás (1) kommunizmus (1) konfliktus (1) Közel-Kelet (1) Közép-Afrika (1) középkor (1) Középkor (1) krokodil (1) kutya (1) Legenda (1) LRA (1) maffia (1) Majom (1) menekültek (1) Mentálhigiéné (1) Mexikó (2) Mingi (1) Műanyag (1) népírtás (1) nyomor (1) öböl (1) Óceán (1) olaj (2) Orángután (1) orosz (2) orvvadász (1) Osprey (1) osztrák (1) palesztin (1) pálinka (1) Pápua Új-Guinea (1) Pestis (1) Polgárháború (1) Pony (1) próféta (1) Prostitúció (1) rendőr (1) Románia (1) Rovarirtó (1) Ruanda (1) segélyhívás (1) Sierra Leone (1) Somme (1) Stephen (1) strucc (1) Szaddam (1) Szekta (1) személyi kultusz (1) Szemét (1) szenny (2) Szennyezés (2) Szentföld (1) szesz (1) szovjet (1) tank (1) Tari (1) Temesvár (1) Thadilomid (1) tilalom (1) top 10 (1) török (1) törvény (1) Törzs (1) Uganda (1) USA (3) Vallatás (1) vb (1) veréb (1) vezető (1) világháború (1) zsidó (1) Címkefelhő

Churchill kijelölte Irak határait

2014.06.23. 12:00 Jakobé

Az első világháború vége felé közeledve, a törökök beléptek a háborúba a központi hatalmak oldalán, ami később a birodalmuk teljes összeomlásához vezetett. A térség hatalmi űrében a britek megpróbálták megerősíteni pozícióikat, pláne, hogy az övék volt ekkorra az egyetlen fennmaradt gyarmatbirodalom. A megjelenő nacionalizmus azonban komoly arab lázadásokhoz vezetett, ami veszélyeztette a brit fennhatóságot. A helyzetet az 1921-ben gyarmatügyi miniszterré kinevezett Winston Churchill vette kezelésbe.

 

10304.jpg

Korábban, az oszmán közigazgatás a területet három vilajetre osztotta, ahol figyelemmel voltak a terület vallási-etnikai ellentéteire. Moszul, Bagdad és Bászra tartományok siíta-szunnita ellentét mentén lettek felosztva, továbbá Bagdad tartományban jelentős zsidó és keresztény kisebbség is élt. Mindazonáltal a terület török fennhatóság alatt nem forrongott, a vallási különbségeket is tiszteletben tartották és a területek viszonylagos autonómiát is élveztek.OttomanIraq.jpg

Churchill viszont úgy gondolta, a brit érdekeket szolgálja, ha az arabok elvannak egymással, így nem kellett a lázadások miatt annyi erőt a térségre fordítani. Ebben a szellemben tartott egy tíznapos konferenciát Kairóban 1921 márciusában, ahol a Közel-Kelet új országainak határait rajzolták fel. A brit vezetés egy teljhatalommal felruházott helyi vezetőt akart a térség élére, aki hű a britekhez. A térség legnagyobb hatalmú személyeként Ibn Szaúd kapta Szaúd-Arábiát, míg két Hasími testvér, Fejszál és Abdullah kapták az iraki és a transzjordániai területeket. A korábbi török vilajeteket összevonták, megszűntek az etnikai, vallási határok és így lett egy új, "egységes" Irak. (Irak egyébként "mélyen gyökerező országot" jelent...)  A konferencián Iraknak adták azokat a területeket (Eufrátesztől nyugatra levő részek) amik Szaúd-Arábiát illették volna, cserébe ők megkapták Kuvaitot, ezzel elzárva Irakot a Perzsa-öböltől.

 

Olyan jól megcsinálták mindezt, hogy Irak és Szaúd-Arábia azóta is utálja egymást, Irak harmadszor formált igényt Kuvaitra, a harmadik próbálkozásból lett az első Öböl-háború. Továbbá az egy határon belülre zárt siíták, kurdok, szunniták miatti puccsok, belviszályok miatt kerülhetett egy olyan jól csengő név, mint Szaddam Husszein hatalomra. Így hát Churchillék érdektelen, könyörtelen határrajzolása tette azzá a Közel-Keletet, olyanná amilyen lett.218.jpg

 

Minden nap délben, friss, ropogós szégyen!

https://www.facebook.com/napiszegyen?fref=ts

6 komment

Címkék: gyarmat Irak Churchill Szaddam

A bejegyzés trackback címe:

https://napiszegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr756403819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2014.06.23. 14:22:45

Hát ezt meg honnan vetted? A síiták Irak keleti részén élnek az iráni határ mentén, tehát ezek a régiók egyáltalán nem a vallási határok mentén voltak meghúzva, hisz mind a három régióban megvolt a szunnita-síita választóvonal. Sem pedig etnikai határt nem követtek ezek az oszmán régiók, hisz a kurdok akkor is több ilyen vilayetre voltak szétosztva.

Amúgy tény, hogy Irakot ceruzával rajzolták és ma is látszik, hogy ezeket a határokat nem tisztelik az ott lakók, de ebből még nem következik, hogy bezzeg a török időkben még korrekt etnikai és vallási határok voltak, mert ez nem igaz.

Jakobé 2014.06.23. 14:48:31

Forrásként többek között at Encyclopedia Idiotica: A történelem legrosszabb döntései és döntéshozói c. könyv szolgált.
Egyébként vallásilag elég jól elkülönültek, www.juancole.com/2010/12/map-religions-ethnicities-of-iraq.html
Nem száz százalékosan, nyilván, de a többség a megfelelő régióban élt. Északon, Moszulban a kurdok voltak többségben, szunnitaként. Bagdadban, a posztban említett kisebbségeken kívül szunnita arab többség volt, keleten pedig a már általad is említett shiíta arabok. Szerintem elég jól elkülönült ez alapján. A kulturált kommentet pedig köszönöm.

sanyix 2014.06.23. 17:12:36

na azért az instabilitás megtartásában a 2. vh után átvették a stafétabotot az amcsik, és a 3 betűs szervezeteik :)

Urfang 2014.06.23. 18:55:05

@Jakobé: Azért ha jobban megnézzük a bagdadi és baszrai tartomány nagyjából épp ketté vágta az iraki síita arab tömböt és így lett a bagdadi tartomány nagyjából fele-fele arányban szunni-síita. Ezen kívül a síiták két szent városa, Kerbela és Nedzsef, ami számukra olyan fontos mint Mekka és Medina épp nem a síita többségű déli részhez került, hanem a vegyes középsőbe. Szerintem ez nem éppen egy felekezeti alapon húzott határ volt.

A kurdokat illetően pedig csak iraki viszonylatban lehetne azt mondani, hogy ők mind a Moszuli tartományba kerültek, de ha az összes kurdot nézzük, akkor azt látjuk, hogy legalább féltucat tartományban voltak szétosztva, tehát azt sem lehetne mondani, hogy etnikai alapon húzták volna a törökök a tartományok határát.

Szerintem a könyv koncepciója (A történelem legrosszabb döntései) vonta magával azt, hogy az előző állapotot kissé túlszínezte a szerző, hisz ha Churchill felosztása a történelem egyik legrosszabb döntése volt, akkor előtte valami sokkal jobbnak kellett volna lennie, de szerintem a törököket sem az vezette, hogy pontos etnikai és felekezeti határokat húzzanak.

Bár szerintem is az antant felosztásában egy csomó máig tartó konfliktus rejlett, csak én abban kételkedem, hogy bezzeg előtte olyan ideális állapotok lettek volna.

mrZ (törölt) 2014.06.24. 09:20:15

>>A megjelenő nacionalizmus...
Ahhoz államok és nemzetiségek kellettek volna. Az a terület máig törzsi szövetségek halmaza. Csak a nyugat beszél egyszerűsítésképpen kurdokról-siítákról-szunnikról. Nekünk nincsenek fogalmaink leírni az ottani helyzetet, nem értjük hogy miért nem számít a vallás, ország(határ), a törvény, a rend, az állandóság, a sematikus ideák.

Mielőtt hülyeséget válaszolsz, volnál szíves átgondolni?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.06.24. 11:07:06

wc-nek nem ez volt a legnagyobb bűne, többrendbeli népirtás tapad a kezéhez, a határhúzogatósdi azokhoz képest elég pitiáner ügy.
süti beállítások módosítása