Napi Szégyen

Nap mint nap hány olyan hírbe lehet belefutni, amelynek végén keserű tanulságként borul ki az olvasóból, hogy "Tiszta szégyen..." Nem kisebb feladatra vállalkozunk, mint ezen információk összegyűjtése, rendszerezése és ezáltal megalkotni a Szégyen Lexikonját.

Elérhetőség

 

Ha bármi szégyenbe belefuttok, ami nyilvánosságot érdemelne, csak dobjatok egy e-mailt a napiszegyen1@gmail.com-ra

Friss topikok

  • Adani: Angliában rá is repültek páran, akik élelmesek voltak a régi törvényekre. Egyetemi vizsgán az eg... (2018.05.25. 13:47) Leghülyébb angol törvények
  • Törólt felhasználó: Milyen jogon adták oda a zsidóknak ezt a területet? Ki jogosította fel őket? Nem véletlen, hogy n... (2017.12.31. 22:41) Izrael és a palesztinok
  • Pinabubus35: Az üldözöttek gyakran olyan átlagemberek voltak, akiket vagyonuk megszerzése érdekében kínoztak és... (2015.02.25. 00:34) Az Inkvizíció kínzásai
  • mrZ (törölt): Volt román kollégám, mesélte volt szép háza, autószerelő műhelye alkalmazottakkal, lovaskocsi két ... (2014.09.11. 22:02) Diktátorok: Ceausescu, a Kárpátok Géniusza
  • mrZ (törölt): Én speciel szívesebben lennék szegény önálló farmer, mint esetleg szegény farmi alkalmazott. Évek ... (2014.09.02. 21:22) A zimbabwei hiperinfláció

Címkék

911 (1) Afrika (3) afrika (1) agyar (1) ágyú (1) Aids (1) akna (1) Albánia (1) alkohol (1) állat (1) állatkert (1) Anglia (1) Animizmus (1) Babona (1) banda (1) Bokassa (1) BOPE (1) Bordély (1) Borneo (1) Botrány (2) Brazília (1) brit (2) Bűnözés (1) Ceausescu (1) Churchill (1) Contergan (1) Császár (1) DDT (1) Démon (2) diktátor (2) Drakula (1) drog (3) elefánt (1) ENSZ (1) érdekes (1) Eretnek (1) étel (1) Etiópia (1) Európa (2) fagyi (1) Fekete (2) folyó (1) Foszfor (1) Foszfornekrózis (1) Franciaország (1) Gangesz (1) géniusz (1) Grünenthal (1) gyarmat (1) gyerekhadsereg (1) Gyilkosság (2) Gyógyszer (1) Gyufa (1) háború (4) hadjárat (2) hajó (1) Halál (1) Hasfelmetsző (1) HIV (1) hívő (1) huszár (1) I. világháború (1) India (1) Inkvizíció (1) Irak (1) Izrael (1) Jack (1) János pap (1) Járvány (1) Jézus (1) jog (1) Joseph Kony (1) Józsi (1) kábítószer (1) Kannibál (1) karácsony (1) kartell (2) Katasztrófa (1) katona (2) Kenya (1) kerek (1) Kína (2) Kínzás (1) kommunizmus (1) konfliktus (1) Közel-Kelet (1) Közép-Afrika (1) középkor (1) Középkor (1) krokodil (1) kutya (1) Legenda (1) LRA (1) maffia (1) Majom (1) menekültek (1) Mentálhigiéné (1) Mexikó (2) Mingi (1) Műanyag (1) népírtás (1) nyomor (1) öböl (1) Óceán (1) olaj (2) Orángután (1) orosz (2) orvvadász (1) Osprey (1) osztrák (1) palesztin (1) pálinka (1) Pápua Új-Guinea (1) Pestis (1) Polgárháború (1) Pony (1) próféta (1) Prostitúció (1) rendőr (1) Románia (1) Rovarirtó (1) Ruanda (1) segélyhívás (1) Sierra Leone (1) Somme (1) Stephen (1) strucc (1) Szaddam (1) Szekta (1) személyi kultusz (1) Szemét (1) szenny (2) Szennyezés (2) Szentföld (1) szesz (1) szovjet (1) tank (1) Tari (1) Temesvár (1) Thadilomid (1) tilalom (1) top 10 (1) török (1) törvény (1) Törzs (1) Uganda (1) USA (3) Vallatás (1) vb (1) veréb (1) vezető (1) világháború (1) zsidó (1) Címkefelhő

Favelák Rióban

2014.06.10. 12:40 Gregoory

               A mai nap Brazíliát látogatjuk meg, azon belül is a Rio de Janeiroban fellelhető favelákat, amelyek egyébként is aktuálisak lesznek, a közelgő világbajnokság miatt. Maguk a favelák úgy jönnek létre, hogy jön egy csomó jópofa önkényes területfoglaló (általában a város határán), és szépen elkezdenek valami épületféleséget összetákolni a minőségi bontott vagy lopott alapanyagból. Tervek híján igazából az egész úgy néz ki, mint egy labirintus, amely sokszor képes megtréfálni a nem ott lakókat.

               A favela név eredetéről sok találgatás van, de feltehetőleg egy Dél-Amerikában őshonos növény adta az ötletet. Magán a néven kívül a favelák őstörténete egészen a 19. század végéig nyúlik vissza, mikor is a felszabadított, majd elszegényedett rabszolgáknak muszáj volt valami fedelet barkácsolni. A robbanásszerű fejlődést az 1940 és 1970 közé tehető masszív migrációs hullám okozta, amely bár lassult, de továbbra is töretlenül kitartott a 21. század kezdetéig. 2010 kezdetén már 1,4 millió lakossal büszkélkedhetett, akiknek igényeit teljesen kiszolgálják a helyiek által üzemeltetett hipermarketek.

               Természetesen az összetákolt, egymás hegyére-hátára épített viskók nemigazán rendelkeznek modern elektromos és igazából bármi más infrastruktúrával, úgyhogy sokszor elég kreatívan oldják meg a dolgokat, házilag barkácsolt vezetékekkel, csövekkel, amelyek láttán a WHO csak csóválná a fejét, nem is alaptalanul, mert a halálozási/megbetegedési ráta irdatlanul magas.

              Mondjuk a halálozási rátáról nem csak a kevésbé egészséges körülmények tehetnek. Előszeretettel használnak lőfegyvereket is a bandaháborúkban, vagy épp a rendőrség ellen, akik válaszul visszaparittyáznak pár golyóbist. Annyira durva sokszor a helyzet, hogy a rendőrség be szokta vonni a katonaságot is, mivel ők jó pár páncélozott járgánnyal rendelkeznek.

                És hogy miért van ez? Azért, mert a favelák nagy részét drogkartellek ellenőrzik, mint például a Vörös Parancs, amely "biztonságot" nyújt az ott lakóknak. A biztonság alatt természetesen a védelmi pénzért nem megölést értem. Mondhatnánk, hogy milyen gonosz emberek ezek, de azért csak adnak munkát is nekik. A karteles kultúra révén 10-12 éves lányok már eladó sorba került hajadonok, a fiúk meg mind dicső harcosok.

 

               Olyan is volt ám, hogy ezek az ifjú felnőttek elkezdték megkéselni a tömeget, majd szépen kirabolták a pánikba esett csürhét. A bandák révén előfordulhatnak olyanok is, hogy egy bandának a székhelyét, mint például a Vila Cruzerit, hivatalosan az egyház birtokolja, de a kedvenc kis kartelünk, a Vörös Parancs üzemelteti. Egyébként, az egész brazil rendszer hasonlóan korrupt, a rendőrséget is beleértve, amely az 1000 favelának a 10%-át se tudja megfelelően biztosítani.

               Az igazi rendőrségi megmozdulások 2009-ben kezdődtek, amikor a helyi rendőrségnek végleg eldurrant az agya, mert a kis csibészek lelőttek RPG-vel egy helikoptert ( Biztos véletlen volt). Többek között itt is bevetették a BOPE-t, a helyi kemény csávókat, akiket ellátnak minden földi jóval, cserébe azért, mert kicsit fanatikusok és ezáltal nem korruptak.

              A foci vb. miatt folyamatosak a kipucolásra tett kísérletek, amelyek révén azért nagyban javult a helyzet, kivéve az oktatás, egészségügy és számos más mellékes téren. De legalább felépültek a stadionok (és még az esőerdőket is basztatták!). Egyébként a brazil nép is sokszor hevesen tüntetett a világbajnokság ellen.

              A sok pozitív változás ellenére még mindig nem a legkedveltebb hely lehet egy kis fagyizásra. 

Szólj hozzá!

Címkék: vb drog kartell banda nyomor Brazília BOPE

A bejegyzés trackback címe:

https://napiszegyen.blog.hu/api/trackback/id/tr116291619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása